W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc aby napęczniała. Następnie zalewamy świeża wodą, solimy 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy na małym ogniu około 2,5-3 godzin bez przykrywania. Jeżeli płyn wyparuje dolewamy przegotowaną wodę.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w cienkie paseczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy boczek a po minucie kiełbasę. Po kilku minutach jak kiełbasa będzie lekko rumiana dorzucić paprykę i podsmażyć całość około 5 min.
Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać sos paprykowy i koncentrat pomidorowy. Przyprawić mieloną papryką, majerankiem, pieprzem i jeśli danie nie jest odpowiednio słone dosolić. Pamiętajmy ze wcześniej soliliśmy fasolę a kiełbasa i boczek są zapewne odpowiednio słone! Aby zagęścić danie, wyjmujemy kilka ziaren fasoli, zgniatamy je widelcem i dodajemy do gotującego się garnka. Całość dusimy jeszcze około 10-15 min.
Podajemy gorące z chrupiącym pieczywem. Smacznego
Porady
Jeśli nie mamy sosu paprykowego to dodajemy więcej koncentratu pomidorowego i doprawiamy bardziej mielona ostra papryką
Komentarze