Waniliowa tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
2.Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.
3.Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
4.Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.
Komentarze