Wafelki z czekoladą

0 (0 ocen)

Deser bez pieczenia, szybko i smacznie z nutka miety

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
    1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
    5 dag pudrowych miętówek
    dodatkowo:
    2 suche wafle tortowe

Wafelki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y9iduw 1. Czekoladę posiekać, dodać mleko, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i mieszając rozpuścić, następnie dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia. Miętówki lekko posiekać przy pomocy ostrego noża i dodać do zimnej,
    ale jeszcze płynnej masy czekoladowej.
  • image-1cshnwj 2. Jeden wafel ułożyć na desce i posmarować cała masą czekoladową, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć na całej powierzchni i obciążyć drugą deską do pieczywa, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    Przed podaniem pokroić na małe wafelki
    ja połowę polałam po wierzchu rozpuszczoną polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (183 ocen)

Domowe wafelki