Wafle z pianką i galaretką

4.88 (179 ocen)

  • 2 godz.

proste w przygotowaniu, pyszne, tanie, pięknie się prezentują na stole

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 wafle
    4 galaretki w 3 kolorach (ja użyłam 2 truskawkowych, malinowej i cytrynowej)
    2 łyżki cukru pudru
    400 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.88 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z pianką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Odstawić do stężenia.
  • 2. 200 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować.
  • 3. Prostokątną lub kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafle dociąć do blaszki. Ułożyć jeden na dnie i posmarować pierwszą masą. Odstawić do lodówki.
  • 4. 2 galaretki w jednym kolorze rozpuścić w 450 ml wrzącej wody i odstawić. Gdy zaczną tężeć wyłożyć na piankę i ponownie odstawić do lodówki.
  • 5. Ostatnią warstwę zrobić dokładnie tak samo jak pierwszą i wyłożyć na wierzch. Całość przykryć drugim waflem, zawinąć i schłodzić aż masa stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować