Walentynkowe ciasto "dama kier" po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt I: (góra) Z 4 jajek. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i 4 łyżki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Delikatnie połączyć. Dwie łyżki ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zrobić falisty wzór jasnym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C) i zapiec 2 min. Do reszty ciasta wsypać 1 łyżkę kakao. Dokładnie połączyć i wylać na biały wzór. Piec 10 minut. Zdjąć papier.
2.Kiedy przestygnie wykroić foremką serca.
3.Biszkopt II: (dół) Przygotować j.w. tylko bez części białej.Upiec.
4.Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszać w nim zawartość torebki, dodając ziarenka wanilii. Wlać do gotującego się mleka, mieszając zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać budyń.
5.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Przełożenie: Ciemne ciasto (biszkopt II) posmarować krem budyniowym. Następnie wylać tężejącą galaretkę (zostawić trochę do wypełniania serduszek) i przykryć biszkoptem z wyciętymi sercami, które wypełnić resztą galaretki. Ponownie włożyć do lodówki.
Komentarze