Walentynkowe ciasto z sercem

0 (0 ocen)

Raj dla podniebienia... Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem malinowy:
    300 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    200 g serka mascarpone
    5 łyżek frużeliny malinowej

    Poncz:
    1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka

    Dodatkowo:
    kilka łyżek frużeliny malinowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Walentynkowe ciasto z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

    Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut do "suchego patyczka". Wyjąć i przestudzić. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt można upiec również w dwóch takich samych blaszkach, by po upieczeniu nie martwić się, że podczas przekrawania się pokruszy lub przedziurawi.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz frużelinę. Dobrze zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Jeśli będzie za mało słodki- dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
  • 3. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać.

    W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć na kremie i podociskać, by warstwy się skleiły. Posypać cukrem pudrem, a otworki w kształcie serc wypełnić frużeliną malinową. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Maliny Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować