Walentynkowe ciasto z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut do "suchego patyczka". Wyjąć i przestudzić. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt można upiec również w dwóch takich samych blaszkach, by po upieczeniu nie martwić się, że podczas przekrawania się pokruszy lub przedziurawi.
2.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz frużelinę. Dobrze zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Jeśli będzie za mało słodki- dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
3.Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać.
W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć na kremie i podociskać, by warstwy się skleiły. Posypać cukrem pudrem, a otworki w kształcie serc wypełnić frużeliną malinową. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Komentarze