Walentynkowy kielich pełen serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, rozmieszać i dodać do mleka. Dosypać cukier waniliowy, mieszać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować.
Wylać do pojemnika/dużego talerza, tak żeby płyn miał ok. 1 cm -1,5 cm. wysokości.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki żeby stężało. (Najlepiej zrobić ro dzień przed podaniem).
2.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając jedynie mniejszą ilość wody. (Ja na 3 kielichy miałam 650 ml. wody i półtorej galaretki). Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Gdy galaretka tężeje, wykrawamy z mlecznej galaretki serduszka (uwaga, są bardzo delikatne!) i ostrożnie nakładamy/przyklejamy do ścianek kieliszka (ja do deseru użyłam szerokie kieliszki do martini). Zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Przed samym podaniem resztę mlecznej galaretki wrzucam do pojemnika i blenderuję, nakładam na wierzch kielicha i dekoruję cukrowymi serduszkami. (W wersji mniej light można użyć bitej śmietany :)
Komentarze