1 kg grochu/ fasolki
500 g kości wieprzowych
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 średnia cebula
ćwiartka selera
250 ml śmietanki do zup 18%
1,5 łyżki mąki
natka pietruszki i lubczyk
przyprawy: sól, pieprz,
Warzywna zupa jaś fasola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kości wieprzowe myjemy zalewamy zimną wodą (tyle żeby je przykryło)i gotujemy w osobnym garnku na niewielkim ogniu. Zbieramy szumy łyżką. W tym czasie obieramy cebulę, marchew, pietruszkę seler. Warzywa kroimy w kostkę lub pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie- trzy łyżeczki oliwy i lekko podsmażamy jarzyny. Gdy wywar z będzie gotowy wyciągamy kości i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Dolewamy ok 1l wody. Z ugotowanego grochu odlewamy wodę i sam jasiek dodajemy do wywaru z jarzynami. Całość gotujemy chwilkę, doprawiamy solą, pieprzem. Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy żeby znikły grudki. Rozrzedzamy łyżką zupy. Mieszamy. Wlewamy (gdy jarzyny będą miękkie) do gotującej się zupy. Do podbitej zupy dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Porady
Wywar z kości możemy też zastąpić wywarem warzywnym lub drobiowym.
Komentarze