WARSTWOWA SAŁATKA WIOSENNA

0 (0 ocen)

Sałatka jest prosta i niezbyt pracochłonna,a wygląda przepięknie moim skromnym zdaniem:) 100 g to około 70 kcal

Składniki:

  • 200 g mrożonego brokułu
    3 jajka ugotowane na twardo
    120 g gotowanej marchewki
    1 mała czerwona cebula
    40 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
    100 g rzodkiewki
    50 g majonezu dietetycznego lub zwykłego
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Warstwowa sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować do miękkości. Przełożyć na sito i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić drobno i wymieszać z 2 łyżeczkami majonezu bez tłuszczu. Na talerzu ułożyć ring o średnicy 13-14 cm lub obręcz od tortownicy. Do środka wyłożyć brokuły. Wyrównać.
  • 2. Ugotowane jajka obrać, rozkroić na pół i wyjąć żółtka. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu,wyłożyć na brokuł i znów wyrównać. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Rzodkiewkę pokroić w cienkie słupki i połączyć z cebulą. Dodać 2 łyżeczki majonezu bez tłuszczu i wymieszać.
  • 3. Przygotowane warzywa wyłożyć na białka i wyrównać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Ułożyć kolejną warstwę.
  • 4. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ułożyć na serze. Ostatnia warstwa to żółtka starce na tarce o drobnych oczkach wymieszana ze szczypta soli i resztą majonezu bez tłuszczu. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować