Sałatka jest prosta i niezbyt pracochłonna,a wygląda przepięknie moim skromnym zdaniem:) 100 g to około 70 kcal
Składniki:
200 g mrożonego brokułu
3 jajka ugotowane na twardo
120 g gotowanej marchewki
1 mała czerwona cebula
40 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
100 g rzodkiewki
50 g majonezu dietetycznego lub zwykłego
Sól, pieprz do smaku
Warstwowa sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł ugotować do miękkości. Przełożyć na sito i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić drobno i wymieszać z 2 łyżeczkami majonezu bez tłuszczu. Na talerzu ułożyć ring o średnicy 13-14 cm lub obręcz od tortownicy. Do środka wyłożyć brokuły. Wyrównać.
2. Ugotowane jajka obrać, rozkroić na pół i wyjąć żółtka. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu,wyłożyć na brokuł i znów wyrównać. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Rzodkiewkę pokroić w cienkie słupki i połączyć z cebulą. Dodać 2 łyżeczki majonezu bez tłuszczu i wymieszać.
3.Przygotowane warzywa wyłożyć na białka i wyrównać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Ułożyć kolejną warstwę.
4.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ułożyć na serze. Ostatnia warstwa to żółtka starce na tarce o drobnych oczkach wymieszana ze szczypta soli i resztą majonezu bez tłuszczu. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, smacznego
Komentarze