Warstwowa zapiekanka warzywno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroje i pokrojone na plasterki ugotować prawie do miękkości, w między czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, poddusić na rozgrzanej oliwie wraz z obranym czosnkiem. Po chwili dodać mięso i wspólnie smażyć jeszcze aż mięso będzie usmażone, doprawiając estragonem i kminem rzymskim. Mieszankę warzywną usmażyć wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki odcedzić i wysypać pierwszą porcję na dno formy, teraz kładziemy warzywa ( 1/2 porcji ), kolejna warstwa to mięso, teraz znowu warzywa, i całość przykrywamy ziemniakami. Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy pieprzem, estragonem i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy aż ziemniaki się zarumienią. Posypujemy suszoną natką pietruszki. Podajemy gorące.
Komentarze