Warstwowa zapiekanka warzywno-ziemniaczana

4.5 (178 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Ziemniaczana zapiekanka, pyszna na dobry ciepły obiad dla całej Rodziny.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki): 12 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - mięso mielone: 25 dekagramów
    - czosnek w ząbkach pokrojony w ćwiartki: 2 sztuki
    - mieszanka warzywna mrożona: 0.5 kilograma
    - oliwa: 20 mililitrów
    - śmietana 18%: 250 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - estragon suszony: 2 szczypty
    - natka pietruszki(posiekana): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Warstwowa zapiekanka warzywno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka warstwowa 1. Ziemniaki pokroje i pokrojone na plasterki ugotować prawie do miękkości, w między czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, poddusić na rozgrzanej oliwie wraz z obranym czosnkiem. Po chwili dodać mięso i wspólnie smażyć jeszcze aż mięso będzie usmażone, doprawiając estragonem i kminem rzymskim. Mieszankę warzywną usmażyć wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki odcedzić i wysypać pierwszą porcję na dno formy, teraz kładziemy warzywa ( 1/2 porcji ), kolejna warstwa to mięso, teraz znowu warzywa, i całość przykrywamy ziemniakami. Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy pieprzem, estragonem i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy aż ziemniaki się zarumienią. Posypujemy suszoną natką pietruszki. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować