Warstwowe warzywa z patelni

4.5 (165 ocen)

Warzywa duszone na patelni, mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.

Składniki:

  • Na patelnię 26 cm :
    2 ząbki czosnku
    4-5 średnich ziemniaków
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    1 opakowanie przyprawy do kurczaka
    3 łyżki oleju
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warstwowe warzywa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa na patelnię 1. Warzywa umyć obrać,
    Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na jarzynowej tartce.
  • warzywa na patelni 2. Na patelnię wylać olej i pokroić w cieniutkie plasterki ząbki czosnku.
    Kolejno wykładać przygotowane warzywa, każdą warstwę posypywać przyprawą do kurczaka.
    Najpierw cebula, później ziemniaki , marchew i na końcu pietruszka.
  • warzywa przed duszeniem 3. Delikatnie po ściankach, żeby przyprawa nie spłynęła, wlać wodę na patelnię, przykryć i postawić na malutkim ogniu.
    Dusić ok 35-40 minut, od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, nie mieszać.

Porady

Gotową potrawę warto posypać siekanym koperkiem. Warzyw nie solimy, gdyż przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona. Jeśli chcemy wzbogacić potrawę możemy między warstwę ziemniaków a marchwi włożyć filet z kurczaka pokrojony w kostkę i obsmażony w tej samej przyprawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować