Składniki :)
1 kg wątróbki gęsiej
500 g pieczarek
1 mały por
2 małe cebulki
200 g śmietany 30%
mąka,,pieprz kostka mięsna, przyprawa uniwersalna,3 łyż oleju do smażenia...
Wątróbka w sosie pieczarkowo-porowo-śmietankowym.....:)) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące.Por kroimy na cztery myjemy osuszmy i kroimy na drobno , cebulę kroimy w drobną kostkę .Oczyszczone pieczarki kroimy ( nie za drobno)..
Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony po 2-3 minutki...Wyjmujemy .I na tą patelnię wrzucamy pieczarki chwilę smażymy i dodajemy por, cebulę ..W 1 1/2 szk wody rozrabiamy kostkę mięsną dodajemy pieprz Wegę-te..Zalewamy tym pieczarki z porem i cebulą .Dusimy przez 10 minut po czym zalewamy śmietaną...Jeżeli będzie za gęsty dolewamy troszkę wody.
Przyprawiamy według smaku....W tak przygotowany sos wkładamy nasze wcześniej podsmażone wątróbki i dusimy jeszcze około 10 minut,aż wątróbka dojdzie w środku (Bo ja nie lubię pół krwistej)
Komentarze