Wątroba wołowa 50 dag
Mleko 0,5 l.
Mąka ziemniaczana lub kukurydziana ok 20 dag
Cebula 3 szt.
Jabłka ok. 2-3 szt.
Olej rzepakowy do smażenia ok. 6 łyżek
Sól, pieprz, papryka ostra w proszku do smaku
Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Do szklanego naczynia wkładamy plastry wątroby i zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki
2.Na drugi dzień :
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy do momentu aż będą rumiane i odstawiamy na talerzyk.
3.Wątrobę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące a na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wątrobę
i smażymy ją do miękkości, dodajemy jabłka z cebulą i dusimy razem.
Kiedy wątroba jest miękka doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką
Przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut.
4.Po czym podajemy z wcześniej przyrządzonym purée ziemniaczanym , kalafiorowym lub innymi ulubionymi dodatkami
Porady
Aby wątroba nam się upiekła i nie była "żylasta" solimy ja dopiero po upieczeniu lub uduszeniu
Komentarze