Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z wątróbką drobiową w sosie z kurek pierwszy raz spotkałam się w brytyjskiej kuchni. Wprawdzie sos był tam z podgrzybków i prawdziwków ale kurki tez idealnie pasują. Danie dodatkowo wzbogaciłam pysznymi i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi. Całość jest naprawdę smaczna!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki wątróbka:
    ◦500 g wątróbki drobiowej
    ◦2 cebule
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦łyżka oliwy

    Składniki na sos z kurek:
    ◦250 g kurek
    ◦1 cebula
    ◦2 łyżki masła
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦200 ml śmietanki 18% lub 30%
    ◦2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

    Składniki na tatarki ziemniaczane:
    ◦½ kg ziemniaków
    ◦olej rzepakowy
    ◦sól
    ◦opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
    ◦2-3 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 ząbek czosnku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Sosy

Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie płuczemy, oczyszczamy i odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut. Wątróbkę z cebulką przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.

    W międzyczasie przygotowujemy talarki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki/talarki o grubości ok. 0,7 cm. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

    Talarki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10 minut.

    Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy wątróbkę i całość dusimy ok. 5-7 minut. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować