Wątróbka drobiowa z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy z błonek i żółci. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Następnie moczymy w zimnym mleku, ok. 30 min.
Osączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wątróbkę panierujemy w mące.
2.Rozgrzewamy na patelni olej.
Wrzucamy wątróbkę.
3.Smażymy z obu stron, nie rumienimy, nie przypalamy.
4.Obieramy cebulę. Kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię do wątróbki.
5.Tak samo, obieramy jabłka ze skorki. Kroimy w plastry. Wrzucamy na patelnię.
6.Dopiero teraz przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem, cynamonem.
7.Krótko dusimy, aby nie rozpadły się jabłka i cebula.
8.Wątróbka nie powinna być zbyt mocno spieczona.
Podajemy ją na gorąco do ziemniaków i surówki, np z kiszonej kapusty lub do pieczywa.
9.Smacznego :)
Porady
Jabłko dobrze, gdyby było twarde i kwaśne.
Cebula smaczna do tego dania, to czosnkowa.
Można danie odgrzewać.
Wątróbka smakuje również na zimno, do kanapki.
Wątróbka jest zdrowa nawet dla dzieci, zawiera dużo żelaza.
Komentarze