Smaczna, rozpływająca się w ustach wątróbka. Zdaniem moim i moich bliskich o wiele lepsza niż tradycyjna z jabłkiem. Do tego nie drogie i mało pracochłonne danie. Możemy podawać ją z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
30 min
Składniki:
50 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
3 – 4 wydrylowane śliwki,
sól,
słodka papryka,
pieprz cayenne lub chili,
mała szczypta cynamonu,
olej,
½ szklanki bulionu z kostki,
mąka do obtoczenia wątróbki
Wątróbka drobiowa ze śliwkami (z cynamonem i pieprzem cayenne lub chili) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z włókien oraz błon i kroimy na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs), posypujemy solą i przyprawami ( oprócz cynamonu), obtaczamy w mące.
Wydrylowane śliwki kroimy na cztery, a cebulę w kostkę.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na który wrzucamy śliwki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.
W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim obtoczoną w mące wątróbkę. Olej musi być dobrze rozgrzany, a wątróbkę smażymy krótko: 2 – 3 minuty z każdej strony.
Tak przygotowaną wątróbkę przekładamy do garnka z cebulą i śliwkami, dodajemy szczyptę cynamonu. Dusimy krótko, do czasu zgęstnienia sosu ( około 10 minut). Zdejmujemy z ognia.
Komentarze