Tradycyjna kuchnia żydowska. Wątróbka zaskakuje swym smakiem.Oglądając program "okrasa łamie przepisy" natknęłam się właśnie na taką wątróbkę. Tyle co pamiętałam to tak zrobiłam. Wyszło pysznie !
Wątróbka po żydowsku na szaszłyku z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić i porządnie osuszyć.
Ułożyć w naczyniu jedna obok drugiej polać dokładnie wszystkie wątróbki dodać przyprawy marynaty i porządnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na 12h
2.Piwo wlać do garnka, dodać goździki i gotować na malutkim ogniu ok 40 min. Do momentu aż zostanie sama esencja.
Do soku z cytryny wlać esencje piwa dodać musztardę i przyprawy. Zmiksować
3.Na patyczki szaszłyków nakładać:
morela, wątróbka, cebula, wątróbka, cebula - kończąc morelą.
Grillować na patelni grillowej bądź na grillu ogrodowym
Komentarze