Wegański sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy nerkowca zalać zimną wodą, pozostawić na 4 godziny.
2.Migdały także zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny
3.Odlać wodę z migdałów, a następnie zmiksować je razem z daktylami.
4.Formę o średnicy 22 cm lekko posmarować olejem kokosowym i posypać wiórkami kokosa.
5.Zmiksowane migdały przełożyć do formy i wygładzić łyżką.
6.Nerkowce odcedzić, zmiksować ze stewią, sokiem z cytryny, olejem kokosowym na gładką masę. Można dodać 1/3 szklanki wody, aby łatwiej się rozdrobniły.
7.3/4 zmiksowanych nerkowców wyłożyć na masę z migdałów.
8.Do pozostałej części nerkowców dodać spirulinę i dokładnie wymieszać.
9.Powstałą zieloną masę rozprowadzić na wierzchu sernika i udekorować plasterkami kiwi.
10.Wstawić sernik do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze