Wegetariański placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i kroimy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw cebulę i lekko podsmażamy, potem dodajemy pieczarki i paprykę. Kiedy trochę zmniejszą swoją objętość dodajemy pomidory, przepłukaną fasolę, koncentrat, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy aż warzywa będą miękkie, a większość wody odparuje. Na końcu dodajemy pietruszkę, podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy.
2.Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce. Odcedzamy nadmiar wody, dodajemy całe jajko, sól, pieprz i mąkę. Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
3.Placki kładziemy na dużym talerzu, wykładamy na każdy sos i lekko składamy. Całość polewamy kwaśną śmietaną, ilość według uznania.
Komentarze