Wegetariańskie kotleciki buraczano-jaglane z ziarnami

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Urzekające kolorem i zapachem kotleciki, które nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców są w stanie choć na chwilę przekonać do jarskiej kuchni. Chcąc opisać je w trzech słowach: sycące, zdrowe, pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • Na około 20 niewielkich kotlecików:
    - 2 duże buraki (lub 3 mniejsze)
    - niepełna szklanka kaszy jaglanej
    - 1 szklanka nasion słonecznika
    - 1/2 szklanki nasion sezamu
    - 1/3 szklanki bułki tartej
    - 2 łyżki mąki razowej (może być również pszenna)
    - 1/4 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)
    - - 1 cebula
    - 4 ząbki czosnku
    - mały pęczek natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie kotleciki buraczano-jaglane z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy aby nieco wystygła.
  • 2. Nasiona słonecznika i sezamu podprażamy na suchej patelni, aż delikatnie zarumienią się na złocisty kolor.
  • 3. 3. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, siekamy natkę pietruszki.
  • 5. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni.
  • 6. Kaszę, buraki, ziarna oraz wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
  • 7. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki (najwygodniej formować kotleciki o średnicy około 5-6cm) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 8. Kotleciki pieczemy ok. 20 minut, w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę.

Porady

* Jeżeli po wymieszaniu masa jest nieco zbyt mokra co utrudnia formowanie kotlecików należy dodać niewielką ilość bułki tartej lub mąki. * Gdy nie mamy możliwości skorzystania z piekarnika, możemy je równie dobrze usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. * Kotleciki świetne nadają się na obiad zamiast tradycyjnych mielonych, jak również na drugie śniadanie - w formie burgerów: serwowane w bułce z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnym dopełnieniem ich smaku jest chrzan bądź sos czosnkowy. * Porcja kotlecików z podanej ilości składników jest dość duża, ale można je swobodnie przechowywać w zamrażalniku i ponownie odgrzewać przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować