Wiosenna sałatka warstwowa z ryżem i jajkami

4.5 (151 ocen)

  • 25 min

Zawszę robię tę sałatkę dla moich gości na początku wiosny. Świeża rzodkiewka przypomina wszystkim o nadchodzącym lecie.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,

    5 jaj ugotowanych na twardo,

    1,5 szklanki utartego selera,

    5 ogórków konserwowych,

    5 plastrów szynki,

    pęczek rzodkiewki,

    2-3 cebule,

    majonez, ketchup pikantny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Wiosenna sałatka warstwowa z ryżem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Szynkę, ogórki i rzodkiewkę pokroić w paski. Rozdzielić ryż na trzy części. W szklanej salaterce ułożyć warstwami: połówki jaj, ryż, szynkę, ryż, seler, ogórki, ryż, jajka z cebulą, na końcu rzodkiewkę. Poszczególne warstwy posypać szczyptą soli, posmarować na przemian majonezem i ketchupem.

Porady

Polecam użycie ketchupu pikantnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Ryż Rzodkiewka Sałata Szynka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować