wiosenne ślimaczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

doskonałe nie tylko jako śniadanie ale także jako deser lub słodka przekąska np. na wycieczce lub pikniku

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na 12 sztuk):
    450 g mąki (wymieszanej z cynamonem)
    30 g drożdży
    70 g cukru
    200 ml mleka
    1 jajko
    75 g masła
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    2 jabłka
    dwie łyżki masła
    2 łyżki rodzynek
    cynamon
    dodatkowo 1 jajko

Wiosenne ślimaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier i rozczyn drożdżowy.Wyrabiamy. Dodajemy jajko i nadal wyrabiając wlewamy powoli stopione i ostudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić aż podwoi objętość.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy drobno. Masło topimy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą rozwałkowujemy na kwadrat.
    Jeden z nich smarujemy dokładnie powidłami. Drugi smarujemy stopionym masłem, posypujemy cynamonem, jabłkami i rodzynkami. Każdy kwadrat ciasta zwijamy w roladę i kroimy nożem zamoczonym w mące na 6 plasterków. Każdy plasterek stawiamy pionowo na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy. Posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu

Porady

Ciepłe drozdżówki można posmarowac masłem, wtedy będą bardziej maślane w smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy