doskonałe nie tylko jako śniadanie ale także jako deser lub słodka przekąska np. na wycieczce lub pikniku
1 godz. 30 min
Składniki:
(na 12 sztuk):
450 g mąki (wymieszanej z cynamonem)
30 g drożdży
70 g cukru
200 ml mleka
1 jajko
75 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
2 jabłka
dwie łyżki masła
2 łyżki rodzynek
cynamon
dodatkowo 1 jajko
Wiosenne ślimaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier i rozczyn drożdżowy.Wyrabiamy. Dodajemy jajko i nadal wyrabiając wlewamy powoli stopione i ostudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić aż podwoi objętość.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy drobno. Masło topimy.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą rozwałkowujemy na kwadrat.
Jeden z nich smarujemy dokładnie powidłami. Drugi smarujemy stopionym masłem, posypujemy cynamonem, jabłkami i rodzynkami. Każdy kwadrat ciasta zwijamy w roladę i kroimy nożem zamoczonym w mące na 6 plasterków. Każdy plasterek stawiamy pionowo na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy. Posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu
Porady
Ciepłe drozdżówki można posmarowac masłem, wtedy będą bardziej maślane w smaku
Komentarze