Wianuszek gdański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubijamy, stopniowo wsypując cukier. Gdy zgęstnieją, dodajemy mąki z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy z kominkiem (śr. 26 cm) ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
2.Masa: kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Mieszając, zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy kaszę i sok z cytryny.
3.Posypka: płatki rumienimy na suchej patelni, następnie mieszając, dodajemy cukier, margarynę i kilka kropli olejku. Zdejmujemy z ognia.
4.Placki przekładamy masą. Dokładnie pokrywamy też wierzch i boki ciasta. Posypujemy owsianą posypką.
Komentarze