Smak i zapach tradycji, piękna ozdoba stołu świątecznego.
3 godz.
Składniki:
3 szklanki mąki,
½ szklanki lekko ogrzanego mleka,
60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny),
30 g drożdży,
½ szklanki cukru,
1 jajko,
2 żółtka,
70 g rodzynek,
½ szklanki wódki,
cukier waniliowy,
skórka otarta z jednej cytryny,
Na lukier:
sok z jednej cytryny,
2 białka,
cukier puder (tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka)
Wielkanocna baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, przecedzić i osuszyć.
2.Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
3.Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę .
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
4.Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Komentarze