Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

5 (162 ocen)

Bardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    7 jajek
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki ostrej musztardy
    papryka słodka
    papryka ostra
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    tymianek
    kminek
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Jajko Przystawki

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki.

    Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą.

    Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować