Wielkanocna pisanka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h. Najlepiej zrobić zakwas wieczorem a rano zarobić chleb.
Po upływie 12 h do zakwasu dodajemy 2 szklanki mąki żytniej, wodę i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, serwatkę , zioła i sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h. Jeśli zaczyn wyrośnie wcześniej , skracamy czas oczekiwania. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, przerabiamy i układamy w blaszce o kształcie pisanki. Wierzch chleba spryskujemy wodą z cukrem lub miodem i dekorujemy suszonymi owocami i ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, pieczemy w 170 stopniach około 1h.
Porady
Do chleba możemy dodać również świeże zioła i dowolne ziarna
Komentarze