Prosta orientalna potrawa, smaczna i pożywna. Na zdjęciu mam surową czerwoną paprykę ale nie jest konieczna. Po prostu lubię kiedy coś mi chrupie między czasie :3
30 min
Składniki:
150g chudej wieprzowiny
woreczek brązowego ryżu
1 marchewka
1/2 białej części pora
1/2 kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sproszkowany imbir
przyprawa curry
sok z cytryny
olej sezamowy
Wieprzowina lo-mein - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić wieprzowinę w cienkie paski i zamarynować w sosie sojowym, przyprawie curry i odrobinie oleju. Odstawić na 30 minut.
2.Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić
3.Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, pokrojonego pora,wieprzowinę i dodać imbir. Podsmażyć mięso i dodać marchew pokrojoną w słupki, poszatkowaną kapustę i sok z cytryny. Podlać odrobinką wody i chwilę poddusić.
4.Kiedy woda wyparuje, warzywa zmiękną, dosypać ryż, doprawić sosem sojowym i wymieszać.
Komentarze