Wigilijna terrina z wędzonym łososiem

4.49 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Wigilijne dania powinny być proste,a jednocześnie wyglądać i smakować bardzo świątecznie.Taka jest właśnie moja wigilijna terrina z wędzonego łososia,sera feta,ricotty i kaparów.Wyczekiwana bo smaczna.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - łosoś wędzony : 10 plastrów
    - ser ricotta: 200 gramów
    - ser feta: 50 gramów
    - kapary: 10 sztuk
    - czarny lub kolorowy pieprz : 2 szczypty
    - cytryna: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijna terrina z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć przezroczysta folią spożywczą, aby wystawała poza brzegi. Plastry łososia ułożyć w formie w taki sposób, aby wystawały poza brzegi formy(będziemy nimi oplatać farsz). Dwa plastry łososia pozostawić do farszu. Cytrynę sparzyć, tarką zetrzeć z niej skórkę.
  • 2. W blenderze zmiksować ser ricotta, ser feta, łososia, kapary, skórkę z cytryny i pieprz. Powstałym farszem napełnić formę, zakryć wystającymi plastrami łososia. Z opakowania po łososiu wyciąć kawałek tektury pasujący do formy, docisnąć nim terrinę. Formę wstawić do lodówki na minium 2 godziny.
  • 3. Terrinę wyjąć z formy, udekorować plasterkami cytryny i kaparami, pokroić na porcje.

Porady

Użyć małej prostokątnej foremki lub naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować