Wigilijna zupa grzybowa

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Wigilijna zupa grzybowa- Postna zupa grzybowa której nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole

  • 20 min

Składniki:

  • 40 g grzybów suszonych
    1 marchew
    1 mała pietruszka
    cebula
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki
    2 łyżki masła
    liść laurowy
    1 kostka bulionu grzybowego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy
    przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
    Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
    Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
  • 2. Podawać z łazankami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować