Wigilijne pierogi z makiem

4.47 (195 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierogi są na słodko. Podawać można jako danie główne albo deser...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna, tortowa): 0.5 kilograma
    - drożdże (świeże): 5 dekagramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    -mleko około 1 szklanka
    -żółtko 1 sztuka

    - mak: 15 dekagramów
    - bakalie (orzechy,rodzynki,migdały,figi ,śliwki suszone- pokrojone): 10 dekagramów
    - Jajko (białko oddzielone od żółtka): 1 sztuka
    - miód (płynny): 3 łyżki
    - masło (stopione): 2 łyżki
    - oliwa (do smażenia): 1 szklanka
    - cukier: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie skladniki wymieszać.Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. Mak zaparzyć gorąca wodą. Odcedzić na sicie, zmielić przez maszynkę 2 razy.
  • 3. Masło roztopić, dodać gorące do maku. Dodać bakalie, miód i żółtko. Ubić białko na sztywno, dodać delikatnie do masy, wymieszać.
  • 4. Z ciasta wycinać krążki. Na każdy nakładac łyżeczkę nadzienia i sklejać dokladnie.
  • 5. Na rozgrzaną oliwę wkładamy pierogi. Obsmażamy z każdej strony. Podajemy posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować