Wigilijny pieróg z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć,pozostawić na kilka godzin.Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.Odcedzić.(Wywar pozostawić do kapusty)
.
2.Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na tłuszczu.Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki.Przyprawić solą i pieprzem do smaku
3.Kapustę zalać wodą i wywarem z grzybów.Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Przełożyć do rondla,dodać pieczarki i posiekane grzyby.Przyprawić solą,pieprzemi i pokruszonym jałowcem tak aby farsz był pikantny.Smażyć na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.
4.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
5.Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
6.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.
7.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch pieroga w kilku miejscach nakłuć .
8.Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.Posypać kminkiem
9.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp.180 st.C.
.
Komentarze