Wiśnie w rumie

4.49 (159 ocen)

  • Łatwy

Cudnie pyszna nalewka. Słodka, lekko gęsta, z nie od razu wyczuwalnym alkoholem, o pięknym rubinowym kolorze. Cudnie pyszne wiśnie. Słodkie, nasączone białym rumem...

  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie: 2 kilogramy
    - cukier: 1.5 kilograma
    - biały rum: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje

Wiśnie w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie w rumie 1. Wiśnie wydrylować. Układać je w dużym słoju warstwami na przemian z cukrem.
  • wiśnie w rumie 2. Słój przykryć zakrętką (nie zakręcać!) i pozostawić do następnego dnia.
  • wiśnie w rumie 3. Gdy cały cukier dobrze nasiąknie sokiem...
  • wiśnie w rumie 4. ... wlać do słoja rum.
  • wiśnie w rumie 5. Słój dobrze zakręcić i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać.
  • wiśnie w rumie 6. Pozostawić na minimum 4 tygodnie...
  • wiśnie w rumie 7. ... pamiętając, aby codziennie nim potrząsać (nawet dwu-, trzykrotnie).
  • wiśnie w rumie 8. * Nalewkę z wiśni w rumie można przelewać bezpośrednio przed spożyciem do karafki przez gęste sitko, gaza nie jest konieczna, bo trunek jest bardzo klarowny.
  • 9. * Nalewkę można spróbować po 4 tygodniach. My spróbowaliśmy jej po przeszło 6. Jest przepyszna. Słodka, w pierwszym momencie nie czuje się alkoholu, więc nie jest za mocna. I jak na 6-tygodniową nalewkę, w miarę gęsta, co widać na ściankach kieliszka - pięknie po nich spływa, gdy nalewki w kieliszku ubywa. Spróbowaliśmy i zostawiamy ją na dalsze leżakowanie. Niech dojrzewa dalej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować