Wołowina duszona w Chianti

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

wołowina marynowana i duszona w winie Mięso jest kruche i aromatyczne, a sos powstały po duszeniu po prostu rewelacja. Polecam gorąco!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • MARYNATA:
    - czerwone wino Chianti: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - czosnek: 4 ząbki
    MIĘSO::
    - udziec wołowy: 1 kilogram
    - maka ziemniaczana,: 1 łyżka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina duszona w chianti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w chianti 1. Przygotować marynatę: Wino połączyć z wodą. Marchew i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 2 połówki. Czosnkiem naszpikować mięso.
    Wołowinę umieścić w niedużej misce lub garnku,obłożyć plasterkami marchewki i cebuli i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Co kilka godzin mięso odwracać na drugą stronę. Ja trzymałam mięso w marynacie 24 godziny.
    Po upływie wyznaczonego czasu mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać)i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Dolać pół szklanki marynaty, przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Gdy marynata wyparuje, stopniowo dolewać resztę.
    Przy 1 kg kawałku mięso musi się dusić około 3 godzin.
    Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, i doprawić solą i pieprzem.
    Mięso najlepiej pokroić w plastry gdy całkiem ostygnie i podgrzewać w przygotowanym sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować