Wołowina duszona w chianti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: Wino połączyć z wodą. Marchew i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na 2 połówki. Czosnkiem naszpikować mięso.
Wołowinę umieścić w niedużej misce lub garnku,obłożyć plasterkami marchewki i cebuli i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Co kilka godzin mięso odwracać na drugą stronę. Ja trzymałam mięso w marynacie 24 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać)i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Dolać pół szklanki marynaty, przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Gdy marynata wyparuje, stopniowo dolewać resztę.
Przy 1 kg kawałku mięso musi się dusić około 3 godzin.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, i doprawić solą i pieprzem.
Mięso najlepiej pokroić w plastry gdy całkiem ostygnie i podgrzewać w przygotowanym sosie.
Komentarze