Przepis podpatrzyłam w książce Piotra Galińskiego "Taniec z garami", zamiast mięsa z dzika użyłam wołowiny i zmieniłam nieco proporcje składników. Gulasz wyszedł rewelacyjny!.
Składniki:
1 kg wołowiny – u mnie rozbratel
MARYNATA:
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka wody
3 łyżki octu winnego
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
mała cebula nabita dwoma goździkami
świeżo mielony pieprz
PONADTO:
2 łyżki oleju
50 dag pokrojonych grzybów leśnych – u mnie mrożone
3 łyżki masła klarowanego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietanki kremówki
suszony tymianek
sól
świeżo mielony pieprz
Wołowina na dziko z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku, dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Grzyby wrzucić do rondelka i podgrzewać aż się rozmrożą, dodać masło, wymieszać i poddusić.
Mięso dokładnie osączyć z marynaty i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać podduszone grzyby, suszony tymianek i pieprz.
Dusić razem do miękkości mięsa, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
Na koniec dodać wino i kremówkę, doprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z marchewki.
Komentarze