Włoska polenta z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polenta: mozzarellę kroimy w plastry. Mleko gotujemy z łyżką oliwy i 4 szklankami wody. Mieszając, wsypujemy kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż kasza zgęstnieje. Dodajemy masło i doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do natłuszczonego resztą oliwy naczynia żaroodpornego. Przykrywamy mozzarellą i po sypujemy bazylią i rozmarynem. Zapiekamy w temperaturze 180 °C, aż ser się roztopi i przyrumieni.
2.Sos: pomidory sparzamy, obieramy i kroimy. Rozgotowujemy. Paprykę oraz cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów i gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do warzyw. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy 5 minut. Polewamy polentę.
Komentarze