na klopsiki:
450-500 g mielonego mięsa z indyka,
pół szklanki startego parmezanu,
około pół szklanki bułki tartej,
jajko,
łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,
mała cebula,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny
sól, pieprz
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
puszka pomidorów lub 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
cebula,
2 marchewki,
2-3 gałązki selera naciowego,
ząbek czosnku,
opcjonalnie pół małej cukinii,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i bazylii,
sól, pieprz, oregano, tymianek (do smaku),
kilka łyżek startego parmezanu do posypania każdej porcji
opcjonalnie ugotowany makaron (najlepiej drobny)
Włoska zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć składniki na klopsy, wyrobić i formować małe kuleczki (warto wcześniej usmażyć małą porcję na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsnej masy). Szybko przesmażyć klopsiki na małej ilości tłuszczu (do zarumienienia, mają dogotować się w zupie) i odłożyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, seler i cukinię pokroić w małą kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa przesmażyć na patelni po mięsie, czosnek dodać na końcu. Gdy będą lekko zarumienione, wrzucić je do gotującego się bulionu, wlać pomidory z puszki wraz z zalewą (lub dodać koncentrat). Doprawić. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, wrzucić klopsiki i gotować jeszcze 5 minut lub do czasu, gdy nie będą surowe w środku. Dodać świeże zioła. Zupę podawać z makaronem posypaną parmezanem.
Komentarze