Ciasto wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, powoli wsypywać cukier i ubijać na gładką masę. Dodać żółtka wymieszane z dwiema łyżkami wody-ubić. Mąki przesiać razem z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym. 25/40 cm. Piec ok.25 min. w 180*C do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.
2.Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, gdy będzie ubita dodać śmietan-fixy połączone z cukrem pudrem-wymieszać na wolnych obrotach miksera. Partiami dodawać serek i syrop porzeczkowy - połączyć z masą powoli miksując. 2/3 masy wyłożyć na rozkrojony biszkopt, przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy.
3.Syrop porzeczkowy z wodą, podgrzać do ok. 90*C, wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Schłodzić, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy się ściągnie wyłożyć na dużą deskę do krojenia (najlepiej szklaną) i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Kryształki galaretkowe wyłożyć na górę ciasta.
Komentarze