Ciasto Wspomnienie lata

4.5 (191 ocen)

Lekki biszkopt kakaowy z masą śmietanowo - serową z nutką porzeczkową i rubinową galaretką

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    2 łyżki wody

    Masa:

    0,5 l. śmietany 30%
    200gr.serka śmietankowego naturalnego
    2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
    2 op. śmietan-fix
    4 łyżeczki cukru pudru

    Galaretka:

    1/2 szkl. syropu z czarnej porzeczki
    3 łyżeczki żelatyny
    1 szkl. przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, powoli wsypywać cukier i ubijać na gładką masę. Dodać żółtka wymieszane z dwiema łyżkami wody-ubić. Mąki przesiać razem z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym. 25/40 cm. Piec ok.25 min. w 180*C do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, gdy będzie ubita dodać śmietan-fixy połączone z cukrem pudrem-wymieszać na wolnych obrotach miksera. Partiami dodawać serek i syrop porzeczkowy - połączyć z masą powoli miksując. 2/3 masy wyłożyć na rozkrojony biszkopt, przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy.
  • 3. Syrop porzeczkowy z wodą, podgrzać do ok. 90*C, wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Schłodzić, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy się ściągnie wyłożyć na dużą deskę do krojenia (najlepiej szklaną) i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Kryształki galaretkowe wyłożyć na górę ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować