Masa śmietanowa:
0,5 l kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
oraz:
dżem wiśniowy z kawałkami owoców
szklanka wody
3 łyżki soku z cytryny
Wuzetka z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo do masy dodajemy cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
2.Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 cm wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Studzimy
3.Ostudzone ciasto kroimy na pół. Każdy blat ciasta nasączamy wodą z cytryną
4.Na jeden blat ciasta wykładamy konfiturę wiśniową i dokładnie rozsmarowujemy.
5.Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, mleko i kakao. Doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia
6.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w osobnym garnku miksujemy mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na konfiturę wiśniową wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy ciepłą polewą czekoladową. Ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażalnika aby czekolada ostygła.
7.Pozostałą masę śmietanową przekładamy do szprycy cukierniczej i robimy kleksy na cieście.
Komentarze