Na początku pontyfikatu Naszego Papieża ukazał się artykuł z Jego ulubionymi daniami, które przygotowują dla Niego zakonnice, min. ten sernik. Piekę go tylko z okazji świąt i ważnych uroczystości.
4.5 (173 ocen)
Porady
MOJE ZMIANY: powyżej podałam przepis oryginalny, a ja zrobiłam tak: rodzynki i skórkę z pomarańczy pominęłam, kandyzowanej skórki pomarańczowej dałam 100 g. Użyłam formy o wymiarach 21x32 cm. Piekłam 50 minut w podanej w przepisie temperaturze, przez 15 minut nie otwierałam piekarnika, następnie lekko uchyliłam drzwiczki. Dopiero, gdy sernik dobrze przestygnie, wyjmuję go z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. *Na początku pontyfikatu naszego Papieża w jakimś miesięczniku ukazał się artykuł z Jego ulubionymi daniami i wraz z przepisami na nie. Było tam napisane, że Jan Paweł II jada skromnie, a jednocześnie wykwintnie łącząc specjały kuchni polskiej i włoskiej. Ulubione dania Ojca Świętego: spaghetti, zupę jarzynową, karpia po żydowsku, flaczki i pierogi przygotowywały dla Niego zakonnice z Polski. Na deser owoce, szarlotkę i sernik. Do tego kieliszek białego wina z wodą. Sernik wg przepisu sióstr sercanek piekę na każde Święta i tylko z okazji ważnych uroczystości rodzinnych.
Komentarze