Wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę
2.forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut
3.żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty
4.dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania
5.3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić na sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać
6.na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Komentarze