Wykwintna tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

Na pożegnanie wakacji gruszki postanowiłam wykorzystać do wykwintnej tarty z mascarpone.Pysznie było...

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    3 łyżeczki kakao
    100 g cukru
    200 g zimnego masła
    1 jajko
    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    400ml mleka
    300g serka mascaropne
    3-4 duże gruszki
    1/2 l białego wina
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 laska wanilii
    1 łyżka startej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wykwintna tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy cukier,masło,kakao i jajko.Zagniatamy kruche ciasto,zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.Ciastem wylepiamy formę do tarty,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200'C na około 20 minut.
  • 2. Nadzienie:
    Budyń gotujemy według przepisy na opakowaniu z zachowaniem proporcji przepisu.Czyli 400 ml mleka i 4 łyżki cukru.Dodatkowo dodajemy do mleka ziarenka wanilii.Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy budyń będzie zimny dodajemy do niego serek mascarpone.Dokładnie mieszamy.Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na ćwiartki.Do garnka wlewamy wino,sok z cytryny,cukier waniliowy i wodę.Wszystko doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy gruszki i gotujemy przez 10 minut.Jeśli gruszki są twarde możemy gotować dłużej.Gruszki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na ciasto wykładamy krem.Na wierzchu układamy gruszki.Ozdabiamy startą gorzką czekoladą.Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować