Wykwintne ciasto Cappuccino

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto w wersji podstawowej składa się z biszkoptów, masy i galaretki. Ja jednak dzisiaj zrobiłam wersję bardziej wykwintną. Wspaniałe ciasto, słodkie, pyszne…idealne na zbliżające się urodziny, dodatkowym jego atutem jest wygląd :) Polecam na specjalne okazje !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (na brytfankę 25 / 40 cm, po opieczeniu biszkopt należy przekroić wzdłuż na 2 części):

    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę cappuccino:

    5 żółtek
    1 szkl. cukru pudru
    kostka masła
    200g mleka w proszku
    4 waniliowe serki homogenizowane
    2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku

    Składniki na polewę:

    1 kostka masła
    1/3 szkl. mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 i 3/4 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    słoiczek drylowanych wiśni/konfitur śliwkowych
    1 opakowanie bezów
    1,5 opakowania biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wykwintne ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Pod koniec ubijania dodać kakao. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.
  • 2. Przygotowujemy masę cappuccino: żółtka z cukrem ubijamy na parze do momentu aż zrobi się puszysta piana, odkładamy ją do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło i dodajemy wystudzoną pianę z żółtek i cukru. Wszystko łączymy za pomocą miksera na wysokich obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy na przemian po łyżce serka homogenizowanego i mleka w proszku. Następnie dodajemy wystudzoną kawę, a na koniec wystudzoną żelatynę. Mieszamy chwilę do połączenia składników.
  • 3. Przygotowujemy polewę: masło, mleko, cukier waniliowy i cukier rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Kiedy wszystko się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się dodajemy mleko w proszku intensywnie mieszając. Po chwili zdejmujemy z ognia i miksujemy, by pozbyć się wszelkich grudek. Połowę odlewamy i dodajemy kakao, miksujemy.
  • 4. Układamy pierwszy biszkopt, na niego wiśnie lub powidła śliwkowe i wykładamy cienką warstwę masy cappuccino. Na niej układamy bezy i zakrywamy je masą cappuccino. Kładziemy drugi biszkopt i wylewamy resztę masy cappuccino (nawet jeśli wydaje się zbyt rzadka, to zgęstnieje w lodówce). Na wierzch wykładamy biszkopty zakładając jeden na drugi i polewamy na przemian polewą białą i czarną. Schładzamy ciasto najlepiej przez całą noc przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować