LUB
500g gotowego najlepiej pełnoziarnistego makaronu typu penne/rurki
30dag wędliny
kilka cebul
olej, sól
2/3 opakowania warzyw na patelnie z lidla typu meksykańskiego
0.5 kalafiora świeżego
25dag sera żółtego
jedna kulka mozzarelli
pęczek szczypiorku
kilka łyżeczek koncentratu
Wypasiona zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARON:
Do naczynia o pojemnosci 230ml wbić jaja i roztrzepać, uzupełnić wodą tak aby w sumie bylo 230 ml. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Przy pomocy maszynki formować rurki. Ugotować makaron al'dente.
2.Wędlinę pokroić w kostke i podsmażyć na oleju. Dorzucić cebulę pokrojoną w półtalarki i posoloną.
Warzywa na patelnie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ser ścieramy na tarce o grugych oczkach.
Kalafior najlepiej parujemy w parowarze.
Szczypiorek kroimy w miarę cienko.
3.SOS BESZAMELOWY:
Masło rozpuszczamy dodajemy mąkę i eneregicznie mieszamy. Szybko mieszając powoli wlewamy mleko, trzymamy na gazie do momentu lekkiego zgęstnienia.
Połowę sosu mieszamy z koncentratem pomidorowym.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykladamy połowę makaronu i mieszamy z połową tartego żołtego sera oraz z sosem beszamelowym wymieszanym z koncentratem pomidorowy. Wykładamy podsmażoną wędlinę z cebulą, warzywa na patelnie, kalafora, Posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wykładmy pozostałą ilość makaronu, polewamy białym sosem beszamelowym, posypujemy szczypiorkiem i pozostałym serem zółtym.
Przykrywami i pieczemy w 180 stopni przez 30-40 min.
Komentarze