Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotować kruche ciasto:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając.
Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje.
Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
3. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.
Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez 20-25 minut.
Komentarze