Przepis wymyślony na dzień Św. Patryka, najlepszy z czosnkowym sosem jogurtowym. Pycha, a do tego po odjęciu żółtek z jajek świetne danie do diety Montignaca.
Łatwy
Składniki:
- Fasola biała ugotowana (przed gotowaniem fasolę namoczyć dzień wcześniej): 300 gramów
- Jajko (dla diety Montignaca samo białko): 2 sztuki
- mleko w proszku: 0.25 szklanki
- szpinak mrożony rozdrobniony (rzecz jasna rozmrożony ;)): 4 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wytrawne zielone babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko ubić jedno białko, dodać do niego fasole i zmiksować na gładką masę. Dodać szpinak, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku, połączyć dokładnie z fasolą. Doprawić do smaku. Na koniec ubić drugie białko na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z resztą składników. Napełnić masą formę do muffin. Piec 20 minut w 180C.
Ja podałam z twarożkiem zmiksowanym z jogurtem i czosnkiem i natką pietruszki.
Komentarze