Świetne do przegryzania w różnych sytuacjach. Podczas pracy przy komputerze również. Smaczne z dodatkiem czosnkowego sosu, ale doskonałe także i bez niego. Lampka wina podkreśli ich smak.
Wytrawne oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przesiać mąkę wraz proszkiem do pieczenia, dodać schłodzone masło. Całość posiekać nożem.
2.Dodać pokruszoną fetę, mleko i koperek. Zagnieść. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, ale nie powinno się kleić.
3.Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 7cm a w środku każdego z nich mniejsze kółko o średnicy ok. 3,5cm
4.Oponki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec partiami ok. 20-30 minut w temp. ok. 180st. (do lekkiego zrumienienia).
5.Przygotować SOS: do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz. Całość wymieszać.
Komentarze