Wytrawne oponki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Świetne do przegryzania w różnych sytuacjach. Podczas pracy przy komputerze również. Smaczne z dodatkiem czosnkowego sosu, ale doskonałe także i bez niego. Lampka wina podkreśli ich smak.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło (schłodzone): 100 gramów
    - ser feta: 140 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - koperek (posiekany): 2 łyżki

    - jogurt bałkański: 340 gramów
    - koperek: 1 pęczek
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól (około): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawne oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przesiać mąkę wraz proszkiem do pieczenia, dodać schłodzone masło. Całość posiekać nożem.
  • 2. Dodać pokruszoną fetę, mleko i koperek. Zagnieść. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, ale nie powinno się kleić.
  • 3. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 7cm a w środku każdego z nich mniejsze kółko o średnicy ok. 3,5cm
  • 4. Oponki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec partiami ok. 20-30 minut w temp. ok. 180st. (do lekkiego zrumienienia).
  • 5. Przygotować SOS: do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz. Całość wymieszać.
  • 6. * Z podanych proporcji wyszło 37 sztuk oponek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Całuski - oponki serowe

To może cię zainteresować