Pyszne i chrupiące a polane ulubionym sosem posmakują każdemu
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i białego pieprzu
2 całe jajka
ok.300 ml mleka
200 g tartego żółtego ostrzejszego sera
200 g pokrojonej drobno kiełbasy typu śląska
2 łyżki pokrojonego szczypioru
sos do polania :
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypioru
sól, biały pieprz do smaku
olej do smażenia
Wytrawne racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia, soli i pieprzu sporządzić gładkie i gęste ciasto jak na racuchy.
Dodać tarty ser, pokrojoną kiełbasę i posiekany szczypior, delikatnie wymieszać.
Smażyć na głębszym oleju, jak będą ładnie rumiane układać na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać jeszcze gorące polane ulubionym sosem, u mnie był czosnkowy.
SMACZNEGO
Komentarze