Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki
i odparowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
3.Koncentrat rozprowadzamy wodą, tak aby uzyskać gęsty sos. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
4.Makaron mieszamy z sosem, a następnie z pieczarkami i kiełbasą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Porady
Zapiekanka będzie bardziej aromatyczna, jeżeli zamiast czosnku granulowanego do kiełbasy dodamy 2-3 zmiażdżone ząbki świeżego.
Komentarze