Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Studiuję technologię żywności. Szczególnie interesuje mnie kuchnia polska.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● op. makaronu spaghetti
    ● 40 dag pieczarek
    ● 3 kiełbasy śląskie
    ● duży koncentrat pomidorowy
    ● 15 dag żółtego sera
    ● zioła prowansalskie
    ● czosnek granulowany
    ● sól, pieprz
    ● olej

Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki
    i odparowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 3. Koncentrat rozprowadzamy wodą, tak aby uzyskać gęsty sos. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
  • 4. Makaron mieszamy z sosem, a następnie z pieczarkami i kiełbasą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Porady

Zapiekanka będzie bardziej aromatyczna, jeżeli zamiast czosnku granulowanego do kiełbasy dodamy 2-3 zmiażdżone ząbki świeżego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy