Z polędwiczek wieprzowych

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Choć praca zawodowa zajmuje mi sporo czasu, zawsze znajdę chwilę na gotowanie. Codziennie robię obiady dla męża, a jednym z jego ulubionych dań są te szaszłyki.

Składniki:

  • Na 4 szaszłyki:
    ● 2 polędwiczki wieprzowe
    ● 12 kapeluszy pieczarek
    ● 2 średnie cebule
    ● czerwona papryka
    ● kilka plastrów wędzonego boczku
    ● sól
    ● ostra mielona papryka
    ● olej
    Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    ● 2 łyżki oleju
    ● 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    ● tymianek
    ● przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Z polędwiczek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z polędwiczek wieprzowych 1. Składniki marynaty mieszamy.
    Polędwiczki myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    i kroimy w 12 kawałków. Zalewamy
    marynatą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie
    mięso wyjmujemy i smażymy
    na rozgrzanym oleju po ok.
    2 minuty z obu stron.
  • Z polędwiczek wieprzowych 2. Paprykę myjemy, przekrawamy,
    usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w duże
    kawałki. Cebule obieramy i kroimy
    w plastry. Pieczarki oczyszczamy.
    Boczek kroimy w 1,5-cm
    kwadraty.
  • Z polędwiczek wieprzowych 3. Na patyki nadziewamy kolejno:
    kawałek mięsa, boczek,
    cebulę, pieczarkę, paprykę. Na
    każdym szaszłyku powinny się
    znaleźć 3 kawałki mięsa. Oprószamy
    solą i papryką, skrapiamy
    olejem. Pieczemy na rozgrzanym
    grill

Porady

Szaszłyki możemy też piec 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 °C. Doskonale smakują podane z kaszą kuskus i sałatką z pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy