Z pomidorami i mascarpone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię włoską kuchnię. Ta potrawa jest łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • ● 1/2 op. spaghetti
    ● mała cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki oliwy
    ● puszka pomidorów
    ● 15 dag mascarpone
    ● garść listków bazylii
    ● 5 dag startego żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● kilka czarnych oliwek

Z pomidorami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Smażymy na
    oliwie. Czosnek obieramy i siekamy.
    Dodajemy do cebuli.
    Chwilę smażymy. Wkładamy
    pomidory z zalewą. Dusimy
    ok. 8 minut. Studzimy
  • 2. Do sosu dodajemy ser mascarpone
    i posiekaną bazylię
    (kilka listków odkładamy),
    mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż sos
    będzie jednolity.
  • 3. Makaron gotujemy al dente.
    Odcedzamy i dodajemy do sosu.
    Mieszamy i chwilę podgrzewamy.
    Wykładamy na talerze.
    Posypujemy serem,
    dekorujemy bazylią i oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy